Bez wątpienia kawa jest jednym z ulubionych napojów, gdy myślimy o śniadaniu, o ładowaniu akumulatorów i energii, by z mocą stawić czoła całemu dniu. Pomijając jednak fakt, że czasami przesadzamy z jej spożywaniem (generalnie zaleca się, by nie pić więcej niż trzy filiżanki dziennie), warto poznać zdrowe i skuteczne alternatywy (o dobrym smaku!), które mogą pomóc obejść się bez kofeiny lub zrównoważyć jej spożycie.
Ashwagandha
Nazwa w sanskrycie odnosi się do zapachu wydzielanego przez korzeń tej rośliny – „zapach konia”. Znany również jako żeń-szeń indyjski, rośnie w Azji i Afryce i posiada wiele cennych właściwości. Zwalcza kortyzol, „hormon stresu”, zwiększając odporność organizmu na ciągłe sytuacje stresowe. Jest ożywczy, wzmacnia siły obronne. Pomaga lepiej zasypiać, zapewniając spokojny sen. Przywraca równowagę i obniża poziom glukozy we krwi. Jeśli jest przyjmowany z umiarem, pomaga również zwiększyć masę i siłę mięśni (jest dobrym uzupełnieniem ćwiczeń fizycznych). Ponadto ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Różeniec górski
Ma inne nazwy, takie jak „arktyczny korzeń” lub „żeń-szeń nordycki”. Po ścięciu łodyg roślina ta wydziela aromat podobny do różanego, stąd jej nazwa. Rośnie głównie w niektórych częściach Europy i Azji. Tradycyjnie stosuje się ją w celu zwiększenia ogólnej odporności organizmu, leczenia nerwowości i zwalczania stanów zmęczenia. Jest to roślina lecznicza o działaniu adaptogennym: reguluje fizyczne i psychiczne funkcjonowanie organizmu oraz poprawia system odpornościowy. Stymuluje również pamięć i koncentrację oraz pomaga w lepszym przetwarzaniu informacji. Jako przeciwutleniacz poprawia również zdrowie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając uszkodzenia spowodowane stresem oksydacyjnym. Wreszcie, jeśli masz problemy ze snem lub musisz zrównoważyć poziom cukru we krwi — reguluje oba te procesy.
Żeń-szeń
Żeń-szeń to korzeń pochodzący z Syberii, północno-zachodnich Chin lub, najczęściej, z Korei. Istnieją trzy odmiany żeń-szenia: w tym wpisie znajdziesz więcej informacji na ten temat. Można też bardziej szczegółowo zapoznać się ze wszystkim, co wiąże się z żeń-szeniem czerwonym lub koreańskim (ma on najbardziej stymulujący wpływ na krążenie). Jego główne zalety to wzmocnienie układu odpornościowego, działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające. Dostarcza energii, którą można przełożyć na reaktywację mózgu, co jest idealnym rozwiązaniem w przypadku długotrwałej aktywności umysłowej. Zawiera również witaminy B i C oraz pomaga w procesach detoksykacji. Jest również wysoko ceniony w zabiegach kosmetycznych pielęgnujących skórę (rozjaśnia, nawilża, nadaje elastyczność, dostarcza minerałów, opóźnia starzenie się itd.).
Maca
Jest to bulwa z rodziny rzepowatych, pochodząca z Peru, zwana również między innymi maca peruwiańska, maca andyjska, maca-maca lub ayak chichira. Jak widać, jest to afrodyzjak, superżywność o wieloletniej historii. Posiada liczne i różnorodne właściwości, jest określany jako adaptogen. Pomaga ustabilizować nastrój, jest bardzo odżywczy, pomaga złagodzić objawy menopauzy, a nawet korzystnie wpływa na procesy poznawcze, zwłaszcza pamięć, koncentrację i uczenie się. Mimo to jest najbardziej znany jako podstawowy czynnik zwiększający energię, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, oraz jako środek pobudzający seksualnie, ponieważ m.in. zwiększa libido i płodność mężczyzn. Korzeń maca może być czarny, żółty lub czerwony. W przypadku tych ostatnich jest on zalecany w przypadkach „powiększenia gruczołu krokowego” (łagodny przerost gruczołu krokowego), ponieważ działa przeciwzapalnie.